Educació infantil (segon cicle), primària i secundària obligatòria
Taller de dues sessions (15 i 22 de març) per prevenir i/o eliminar la violència masclista en el context socioeducatiu a través de l'acció educativa. S'aportaran elements d'anàlisi per identificar com incideixen les diferències de gènere en l'educació.
![]() | Prevenció de la violència de gènere entre adolescents. Tolerància Zero |
4025731402 Fer ciència a l'Educació Infantil. Taller. Educació Infantil
Taller de 3 sessions (16, 23 i 30 de març) per comprendre les característiques més fonamentals de com els infants construeixen coneixement sobre el medi físic i natural.
1. Aprendre i ensenyar ciències. 2. El treball científic amb els infants
![]() | 4025731402 | Fer ciència a l'Educació Infantil |
El Departament d’Educació organitza una jornada de Servei Comunitari el proper 25 de gener de 2020 per tal de donar difusió a les experiències més rellevants que s’han dut a terme en els anys de pilotatge i implementació, es fa una crida als centres perquè comparteixin la seva experiència en el marc d’aquesta jornada.
![]() El programa Recerkids té dues fases. En la primera, els estudiants de 5è i 6è de Primària desenvolupen una recerca científica a l’aula (per a la què es faciliten guies didàctiques), i en la segona presenten els resultats en un congrés científic. MÉS Aquest curs té l’ecologia com a eix de treball. La inscripció és oberta fins el 15 de novembre. |
Amb data 26 d'abril s'ha publicat al DOGC la Resolució que determina els perfils professionals de llocs de treball específics en centres educatius públics i que regula el procediment d’acreditació dels requisits específics de capacitació professional per ocupar-los.
A la pàgina del Portal de centre » ...Continuar llegint
El Departament d'Ensenyament engega el Programa AraEscric per millorar l'expressió escrita.
Aquí podeu trobar els tres cicles de conferències de sis sessions
Conferències: videos i PPT
Aquí podeu consultar les activitats, calendari i llocs del curs 2016-2017
Canal Terrassa Vallès ha estrenat recentment el programa 'El Vallès Educa'
En cada capítol es visitaran diverses escoles i instituts de la comarca per conèixer tallers, projectes, activitats extraescolars i sortides que s’hi organitzen. Podeu seguir els seus reportages a la seva llista de reproducció de YouTube. També a Facebook
Aquí trobareu els centres de la nostra zona que van sortint al programa.
Nova edició del Connectant Mons “Drets sense fronteres” per aquest curs 16-17
Connectant mons és una proposta telemàtica per primària i secundària, que combina l’activitat a l’aula i el treball en xarxa entre alumnat de 6 a 17 anys de diferents realitats socials, entre centres de tot el món.
Aquesta edició oferim propostes sobre "Drets sense fronteres"
També és una bona oportunitat per fer "aprenentatge-servei" o Servei Comunitari (Un exemple). Tambér pot ser una iniciativa per a fer Aprenentatge-Servei o Servei Comunitari
Us hi podeu inscriure fins el 20 de gener del 2017!!
El dilluns 24 d'octubre 2016 s'iniciarà el "Club de literatura infantil i juvenil", activitat de 20 hores en col·laboració de la Bbiblioteca Central de Terrassa (BCT). Els objectius són:
- Conèxer novetats bibliograàfiques de literatura infantil
- Elaborar una selecció bibliogràfica per als diferents nivells
- Analitzar l'ús educatiu dels llibres infantils i juvenils
Si esteu interessades/ts contacteu amb el CRP
El documental "El me llamó Malala" recull un íntim retrat de la Guanyadora del Premi Nobel de la Pau, Malala Yousafzai, que va ser considerada objectiu pels talibans i va patir greus ferides per arma de foc quan tornava a casa, a la vall de Swat (Pakistan), amb l'autobús escolar.
Aquest documental permet treballar amb l'alumne abans i després de veure'l de forma competencial i molt transversal. Entre d'altres competències els àmbits que més directament es poden tractar són l'àmbit de social i l'àmbit cultura i valors.
Cada any milers de milions d’ocells travessen Catalunya rumb al Sud. Es tracta de les migracions de tardor, un dels majors desplaçaments d’animals d’Europa, en què les aus viatgen entre 3.000 i 10.000 km cap a l'Àfrica.
Fins a mitjan de novembre, el portal Recerca en Acció (www.recercaenaccio.cat) fa el seguiment d’aquests moviments: setmana a setmana.
Els nois i noies de 6è de l'escola Francesc Aldea han preparat un itinerari literari per la ciutat de Terrassa seguint el fil dels noms dels carrers dedicats a escriptors de llengua castellana.
Aquest itinerari és fruit del projecte de llengua castellana titulat Callejero literario.
Més informació a Callejero literario. Escola Francesc Aldea
El grup de treball Biblioteques escolars ha elaborat la maleta Els contes disponible en préstec en el Centre de Recursos. Hi podreu trobar materials per treballar els següents contes: Petons, petons, El peix irisat i la cova dels monstres marins, La bella dorment, Un bocí de lluna, El sastre valent, Bona nit Carola, L'estrany cas del calamar gegant, L'elefant encadenat i Contes de por.
Per reservar-la podeu adreçar-vos al telèfon del CRP 937353056 o a la bústia: crp-terrassa@xtec.cat
Cada 6 mesos la XTEC envia un avís als usuaris per recordar-los el termini en que han de canviar la contrasenya, precisant que si no fan el canvi en el termini establert, l'usuari serà bloquejat i, posteriorment, donat de baixa.
Si et trobes que el teu compte està bloquejat...Continuar llegint
El nostre rebost d'anglès a la web del CRP En aquest espai trobareu un recull de recursos, blogs, experiències i també materials recollits o elaborats pel grup d’especialistes d’anglès de primària.
Maletes elaborades pel CRP, a la vostra disposició en prèstec:
- To read, to learn, to enjoy!: Lectures per a Infantil i Primària
- Flash Cards: Conjunt de làmines per estimular el llenguatge oral (L1, L2, L3), a través de la lectura de les imatges.
Amb motiu de la celebració de l’Any Petit Príncep hem fet aquest recull de recursos i materials didàctics que podeu consultar aquí. El passat 2013 el conte va complir 70 anys de la seva publicació, al 31 juliol del 2014 es commemoraran els 70 anys de la mort de l'Antoine de Saint-Exupéry. Sembla un conte conte qualsevol, però la lectura d'aquesta obra ens convidarà a fer-nos preguntes sobre la nostra manera de viure, a buscar les respostes dins l’interior de cadascú... Valorant allò que no podem tocar..."allò que no és visible als nostres ulls però que sí podem veure des del cor". Reserva la maleta
El projecte "Apadrinem el nostre patrimoni" es basa en l'adopció d'un element patrimonial o natural per part d'un centre educati. |
L'Associació de Barcelona per a l’Estudi i l’Aprenentatge de les Matemàtiques (ABEAM) té una web amb força informació i propostes interesssants per a l'ensenyament de les matemàtiques. Com a exemple us enllacem la informació de la nova edició del Concurs de Dibuixos Matemàtics Termini d'INSCRIPCIÓ: 28 de febrer de 2014 | | ![]() |
Projecte Anella Verda | |||
| Veieu les Zones de l'anella |
Carta de presentació - Model de fitxa de proposta - - - Descripció d'espais de l'anella -Mapa ciutat i entorn - - - Connectivitat ecològica
ACTIVITUMés un projecte, propostes innovadores i d’alt valor pedagògic, impulsat per professionals de l’educació amb implicació de tots els agents de l’entorn. La oferta és immensa: teatre, museus, tallers, audicions, jornades, concursos... I els àmbits abracen tots els aspectes de l’educació integral dels alumnes: ciències, llenguatge i comunicació, cultura, salut, mobilitat, art...
ACTIVITUM concentra tota aquesta oferta i la classifica creant un catàleg àgil i adaptable que contempla les necessitats actuals dels docents: la transversalitat, recursos per treballar per projectes o per competències, adaptabilitat al currículum i facilitats per la inclusivitat.
El Departament d'Ensenyament té un acord amb la Fox per facilitar el visionat del documental: "Él me llamó Malala". sobre la Premi Nobel i activista per l'educació femenina.
Els centres poden demanar participar, amb un cost de 3€ per alumne. Es facilitarà també documentació pedagògica.
Més informació
Manual d'educació en drets humans per a infants, PETIT COMPASS.
S'hi pot accedir en línea: http://aheadedu.org/
El portal Recerca en Acció (www.recercaenaccio.cat) aplega ja un total de 135 experiments científics de tota mena sobre química, física, biologia, geologia i tecnologia, de Primària a Batxillerat. La gran majoria d’experiments estan il·lustrats amb un vídeo que permet seguir la seva realització pas a pas.
La majoria d’experiments es poden fer de manera senzilla, i compten amb tot el rigor científic
La UPC a Terrassa
Les diverses escoles de la UPC a Terrassa ofereixen activitats, xerrades, tallers, suport a treballs de recerca, etc. per a alumnes de secundària. Campus Terrasssa
Mireu l'entrada "Futurs estudiants" de les respectives webs.
ETSIAT: Enginyeries Industrial i Aeronàutica
EET: Enginyeria
FOOT: Òptica i Optometria
L’Agrupació de Municipis de Transport Urbà (AMTU) posa a la vostra disposició i a la de tots els alumnes de batxillerat del vostre municipi, la guia per la creació del treball de recerca de batxillerat OBRIM EL BUS.
A més a més, els alumnes que hagin emmarcat el seu treball de recerca en la guia OBRIM EL BUS, podran presentar-lo en les Jornades AMTU
El Punt Avui TV emet “L’hora d’anglès”, de 6 a 7 de la tarda, a partir del proper 10 de novembre, amb reemissions el cap de setmana.
Es complementa amb la publicació mensual “Catalonia Today” i la inclusió en l’edició en paper d’El Punt Avui de dues pàgines en anglès.
Recordeu que el canal Super3 de TV3 emet cada dia a les 12.00 en versió original i subtitulada en anglès i català, aquesta serie de dibuixos animats adreçada a nens i nenes de 8 a 12 anys. Aqui teniu els episodis ja emesos i el Material de suport disponibles per a l’aprofitament de la sèrie
Materials sobre la competència digital i el Pla TAC de centre.
Formació TAC
Miniguies elaborades pel CRP de la Garrotxa
Com ja sabeu, el Departament d'Ensenyament ha editat el document per a la identificació i desplegament de les Competències bàsiques de l’àmbit cientificotecnològic de l’educació secundària obligatòria.
La naturalesa de l'aprenentatge. L'escolaritat, l'ensenyament, i l'aprenentatge¸ en aquest món en constant canvi?
El projecte de l'OCDE "Ambients Innovadors d'Aprenentatge" ha elaborat el llibre "La Naturaleza del aprendizaje: investigación para inspirar la práctica": una base de coneixement poderosa per al disseny d'ambients d'aprenentatge per al segle XXI.
Enllacem un document, resum del llibre. Una guia per millorar les experiències diàries a les aules, així com per elavorar futurs programes i sistemes educatius.
Accés directe a tot un conjunt gran i divers de propostes d'aula que són el recull de l'activitat de centre a través dels anys: | |
Propostes d'aula relacionades amb l'equipament TIC SIC (Seminaris d'Innovació en Ciències), Treballs pràcti cs al batxillerat. Ciències, competències i context. Seqüències didàctiques de Ciències de la Naturalesa de 1r d'ESO. Activitats d'ESO i Batxillerat relacionades amb cursos telemàtics. Altres activitats didàctiques |
![]() | |
![]() |
Dins de l'apartat "Avaluar per aprendre (AxA)" l'XTEC ha creat una pàgina dedicada a recollir exemples de rúbriques. La recerca en aquest camp ha demostrat que els aprenentatges són més efectius quan els aprenents:
|
La Fundació Catalana per a la Recerca (FCRi) presenta una selecció de
Podeu accedir-hi mitjançant Recerca en Acció portal de l’FCRi.
Les propostes abasten un ampli espectre temàtic. Per exemple, un joc de la NASA transporta els usuaris a l’Estació Espacial Internacional, un joc de la Nobel Prize Foundation convida a identificar els grups sanguinis d’un seguit de pacients, un joc del CERN proposa controlar un accelerador de partícules...
Esperem que us puguin ser d’utilitat.
Blocs i webs de biblioteques escolars dels centres educatius de Catalunya
S'estàn recollint les pàgines webs i blocs de biblioteques dels centres de Catalunya. En el cas que el vostre centre disposi d'alguna web de la biblioteca ens ho feu saber per incloure-la.
Pàgina del grup de biboteques del PFZ de Terrassa
5 jocs de taula educatius que caldria tenir a totes les aules
Catàleg d'activitats d'arts escèniques per als Instituts (ESO, Batxillerat i Cicles formatius)
FlipArt és un programa gratuït de la Diputació de Barcelona que acosta els artistes i tècnics de l'espectacle als instituts de secundària.
FlipArt inclou tres activitats diferenciades:
AVENTURES D'ARTISTES: visites d'artistes als instituts
ELS OFICIS DE LES ARTS: visites de professionals de l'escena als instituts
MONOGRÀFICS D'ARTS: sessions on els alumnes poden realitzar una pràctica d'alguna disciplina artística
![]() |
"18 Experiments de química": col•lecció de vídeos breus de la Fundació Catalana per a la Recerca que tracten diversos temes: estats de la matèria, reaccions químiques, estructura atòmica, química orgànica... Adreçats al professorat de química, sobretot al de batxillerat, tot i que alguns experiments també poden interessar a l’ESO. Per a accedir-hi cliqueu aquí. Altres conjunts d'experiments |
DJ Teacher. Mixing new tech trends in your classes & Trending boxes 28 de maig de 2014 a Manresa
L’objectiu del programa de Plurilingüisme és que l’alumnat, en acabar l’educació obligatòria, tingui domini comunicatiu i lingüístic de la llengua catalana, castellana i de, com a mínim, una llengua estrangera. Conferència d'Olga Esteve 14-gener-2014l (presentació PDF). Altres informacions: Projectes plurilingües, Plans institucionals, Marc per al plurilingüisme |
Programacions per competències i avaluacions per rúbriques Enllaços sobre rúbriques Rubriques-M.Serrano-Santillana-Maig-2016.docx |
Recull de poemes de Miquel Desclot.
Aquest catàleg de poemes està creat pels alumnes de Cicle Superior de l’escola Francesc Aldea del barri de Can Parellada de Terrassa.
Per fer-lo, hem llegit molts poemes, n’hem sel.lecionat una seixantena. Posteriorment els hem analitzat i catalogat.
Actualment tots els centres d'Educació Infantil, Primària i Secundària públics de la zona es coordinen per a tractar temes relacionats amb el pas de cada una de les etapes de l'alumnat i per a coordinar aspectes metodòligcs i curriculars. Amb l'objectiu de disposar d'un espai de referència s'ha creat el Bloc Coordinació Internivells 0-6 i 6-18.
En aquest Bloc hi podeu trobar els objectius i continguts de cada un dels seminaris, l'accés a l'espai privat del google, si s'escau, i documents de referència i d'utilitat pels temes que es van treballant.
Video | ![]() | |
Xarxa 0-6 Terrassa -districte 1 Aquest video mostra la importància dels aprenentatges matemàtics bàsics que es desenvolupen durant la petita infància (0-6 anys) a partir, sobretot, d'activitats quotidianes i joc. L'objectiu és fer socialment visible la tasca que es fa des de les escoles bressol i parvularis perquè es pugui conèixer i valorar més el treball socioeducatiu que promou el desenvolupament integral dels infants més petits com a base imprescindible per aprenentatges posteriors. Publicat el 26/06/2013 |
Des de la Unitat de Delictes Informàtics del Cos de Mossos d’Esquadra han enviat una informació que fa referència a un possible cas de Grooming a través de Facebook.
En un perfil de Facebook es demana a menors fotografies o imatges seves a través de la webcam amb l’excusa de fer un suposat càsting per una coneguda sèrie de TV3.
Ens informen que es tracta d’un frau i que en cas de Grooming confirmat es denunciï directament a les oficines d’atenció al ciutadà del Cos de Mossos d’Esquadra.
Conferències d'Enric Queralt sobre: Lectura en pantalles
Conferència. Casal Pere Quart (Sabadell). Dijous 27/04/2015 a les 16:00 hores
Especialment adreçat a secundària.
Si us plau, encén el mòbil quan entris a classe
Article del director de l'Institut Torre del Palau de Terrassa al blog "Diari de l'educació" de la Fundació Bofill.
Presentació de l'Informe de la fundació Jaume Bofill, sobre la repercusiuó de la pobresa en l'èxit educatiu. a càrrec de l'ex-inspector Eugeni García Alegre.
Dimarts 24 de febrer a les 15 hores al Centre de Recursos Pedagògics.
Aproximació a la dialèctica que es genera entre la pobresa infantil i l'èxit educatiu a Catalunya; els reptes que té Catalunya pel 2020..
L'estudi es complementa amb un pla per donar resposta a aquest cercle pervers de la pobresa.
Mapa interactiu de monuments i indrets de natura de Catalunya, amb l'ajuda dels estudiants i dels centres educatius.
També està disponible com a APP per a mòbils. La trobareu a la Play Store amb el nom MHM (Mobile History Map).
Si us interesa participar en aquest projecte poseu-vos en contacte amb el Centre de Recursos Pedagògics.
Més informació en el blog: http://blocs.xtec.cat/mhmap/, Nota de premsa
![]() | El Departament d'Ensenyament organitza la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, una competició en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius (d’edats entre 15 i 18 anys) de diferents centres docents debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. Pre-inscripció fins el 08-11-2019 Inscripcions fins el 13-12-2019 |
Què és el so? Està massa calenta la sopa? Es pot mesurar la llum?
Al CRP de Terrassa tenim un Kit d'experimentació de Ciències per Primària amb un sensor digital per recollir dades que us podem prestar una temporada. Només cal que ens ho demaneu.
![]() | ![]() |
Jornada Els acords eduquen, el 6 d'abril de 2018, organitzada per Blanquernma i el Departament d'Ensenyament.
Els centres interessats poden presentar tant experiències actuals com finalitzades en les que el treball dels acords sigui el fil conductor de les mateixes.
Els centres i professorat interessats hauran de completar el següent formulari.
La data límit per lliurar les propostes d’experiències és el 15 de febrer de 2018.
Convocatòria XX dels Premis de Treballs de Recerca de Batxillerat. Modalitats: naturals, socials, tecnologia i temàtica local. Data lliurament dels treballs: 11 de març. Data acte de lliurament de premis: 21 d'abril. Tots els participants tenen, a més del diploma, un premi i, més important, la publicació del seu treball en el llibre de la col·lecció municipal de Treballs de Recerca. Igualment, tots els treballs seran presentats públicament a través dels vídeos elaborats pels autors. |
Al CRP de Terrassa hem adquirit uns kits de robòtica educativa que posem a disposició
dels centres de la nostra zona. També hem elaborat unes pàgines amb la descripció dels equipaments, així com propostes de treball.
Nou Telèfon contra l'assetjament escolar del Ministeri d'Educació. Ajuda a difondre'l !! 900 018 018
- El telèfon està operatiu a partir des del passat 1 de novembre
- Funcionarà las 24 hores del dia, tots els dies de l'any
- Les trucades seran ateses per professionals de psicologia, juristes, sociologia i treball social
- La trucada és gratuïta i no apareixerà a la factura de telèfon
- Els i les usuàries amb discapacitat auditiva o de la parla disposaran d'un servei de missatgeria de text.